–	Lelassulás nélkül nincs baba? –	Életünk lelassítása és a babatervezés – szükséges-e, illetve ha igen, kinek, hogyan, és miért?

– Lelassulás nélkül nincs baba? – Életünk lelassítása és a babatervezés – szükséges-e, illetve ha igen, kinek, hogyan, és miért?

119 megtekintés

Az egyik videómban tettem fel azt a kérdést, hogy le kell-e lassulni a babatervezés alatt, illetve, hogy ez a téma mennyire foglalkoztatja a babát tervező párokat. A commentekből az derül ki, hogy nagyon is, így a commentekben feltett kérdések a következő inspiráltak arra, hogy alább összegyűjtsek pár tippet, kérdést és gondolatot abban a témában, hogy: Le kell-e lassulni egyáltalán gyerekvállalás előtt, vagy a gyermekvállaláshoz? Szerintem erre is kizárólag egyéni válaszok adhatók, mert nincs olyan, aki egyértelműen azt tudja mondani, hogy „csak akkor lesz gyermeked, ha lelassulsz”, igaz?

Tehát az első lépés azt tisztázni, hogy: te mit érzel? Neked le kell lassulnod? Erre a saját válaszom – ha megpróbálok visszaemlékezni, inkább a gondolati átállás volt: Sem fenyegetni nem akartam magam, hogy „na erről majd jól le kell mondj, ha megjön végre a baba, vagy ezt meg azt tuti nem fogom tudni csinálni, stb”,  se direkt nem akartam abbahagyni dolgokat, mondván, hogy „nem megyek el ide vagy oda, mert gyereket tervezek.” Inkább úgy készültem rá, mint egy új izgalmas korszakra, ami  – több is lesz és kevesebb is lesz egyszerre – azaz MÁS:

 • A babámra való készülés ideje alatt 2 dolgot igyekeztem szem előtt tartani:
  • Befejezni lezáratlan dolgokat – pl ilyen volt a fülakupunktúra képzésem, amit régóta húztam, és nem akartam tovább vinni az új „babás életbe”
  • Mivel viszont az embernek záros ideje van mindenre, az életvitelemet a babatervezés szerint hoztam döntéseket. Ez volt az elsődleges prioritás. Ilyen volt pl a sport. Első helyre került fontosságban az Aviva. Mert ez támogatta legjobban ennek az életszakasznak a legnagyobb prioritását, ami hát ugye az, hogy az embernek babája legyen.

Ez – úgy visszagondolva eredményezett valamennyi „belassulást”, de nem maga a belassulás volt a cél, hanem a megváltozott prioritás szerinti cselekvés.

Ha önmagában „lassítani” szeretnél,  – ez nekem is egy örök igény, és találsz itt néhány tippet, és egy nagyon fontos kérdést, amit tegyél fel magadnak:

 1. Mi a célod azzal, hogy lelassulj? – Az erre adott saját válaszod nagyban befolyásolja, hogy valóban, mire van szükséged – akár az alábbi tippek közül:

Pár feltételezett „cél” szerinti tipp következik:

 1. Lehet a célod, hogy „átgondold ezt a babás dolgot” ez szerintem idő nélkül nem megy. Időt pedig nem „kapunk”, hanem csinálunk magunknak. Például úgy, hogy kiblokkolsz a naptáradban pl 30 percet, amikor SEMMIT nem csinálsz. Nem dolgozol, nem chatelsz, nem dolgozol, nem olvasol, nem nézel sorozatot. Dobd fel magadnak ezt a kérdést, és nézd meg, mit történik benned. Mivel grafomán vagyok, ez nálam írásos formában történik, Próbáld ki.
 2. Lehet, hogy nagyobb igényed van arra, hogy erről beszélgess – pl a pároddal. Hasonlóképpen a „naptárkiblokkolás” egy klassz dolog, de ha lehet, amikor (majd) lehet, ez pl séta közben valahogy jobban szokott menni, mint a kanapén ülve. J
 3. A lelassulás alatt lehet, hogy azt érted, hogy önmagadba tudj egy kicsit lenni, esetleg teret szeretnél adni magadnak, és megérkezni a babaváráshoz.
  1. Ehhez nekem nagyon bejött az a típusú cselekvés, ami a mozgást keveri a meditációval: pl a jóga és a taiqi. Tapasztalat alapján mondom, hogy a jóga egyszerűbb, mert nem egy hosszú mozdulatsort kell elsajátítani, hanem több, rövidebb Asana-t. Ezer jó joga videó van fenn a neten is, amik rövidek – nézz bele egybe, pl a „BelsőBeka” jógastúdió videóiba, és ha úgy látod, próbáld ki.
  2. és hát a meditáció. Ezer féléje létezik, én qigongozom – erről majd mesélek egy következő videóban – Nézz körbe, ha már van rendszered, használd, de a pl a „Belső Beka” jóga stúdió videoi is kis lecsendesüléssel zárulnak, Kezdetnek tökéletes. Vagy Youtube is tele van vezetett meditációkkal. Amúgy en is készítettem egyet, fenn is van :
 4. Legyen netmentes időszakod – ha csak 15 percre is, de kapcsolj ki MINDEN médiát. Ez is a le lazulás egyik formája
 5. Lelassulás érinti az öngondoskodás minden további ágát is, mivel ezk – a szemléletem szerint szorosan összefüggenek: megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékbevitel  – itt a vízre gondolok, és a SZÁMODRA megfelelő típusú és minőségű (a mennyiséget már le sem írom) tápanyag bevitel. Valamint a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás. Alapvető fontosságú a lelassuláshoz is – főleg, ha babát tervezel 😀

A kulcskérdés azonban elsősorban az marad, hogy NEKED mi a célod a lelassulással! Ezzel kezd, elsősorban ezt határozd meg, és ennek a mentén használd a fenti tippeket, illetve keress újat, ha ezek nem megfelelők. Ha van kérdésed, írd meg commentben!

Sok sikert a babatervezéshez! Darázs Kriszta

Hozzászólások